2011. október 30., vasárnap

Habos kakaós krémes süti



Tészta:

1 tojás
25 dkg cukor
5 dkg lágy vaj /margarin
2,5 dl tej
3-4 evőkanál kakaópor
25 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor

Krém:

3 dl tej
3 kissé púpozott evőkanál liszt
3 tojás sárgája
15 dkg porcukor
15 dkg vaj/ margarin
3- 4 evőkanál kakaópor (kb.)
2-3 evőkanál rum

Tetejére:

3 dl habtejszín
1-2 habfixáló (csomagonként 10 g)

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, hozzáadva az egész tojást, a tejet, a cukrot, és a vajat, jól kikeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt közepes méretű (kb. 23 x 38 cm) tepsibe simítjuk, és 180 °C –os hőmérsékleten kisütjük 20-25 perc alatt.
A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.
A tortalap nem lesz túlzottan vastag. Kihűlés után két lapra szeljük.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük egy kevés tejjel.
A maradék tejet felforraljuk, lassan felöntjük vele a lisztes masszát, majd kis lángon folytonos keveréssel teljesen besűrítjük.
Levesszük a tűzről, és hagyjuk egészen kihűlni.

A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit, végül a kakaóport és a rumot keverjük hozzá.

A hideg lisztes masszát robotgéppel átkeverjük, és kanalanként a kakaós krémmel elegyítjük.

Az alsó tortalapot megkenjük a barna krém kétharmadával, rátesszük a mások lapot, és a tetejére kenjük a krém maradékát.
Végül a kemény habbá vert tejszínt ráhalmozzuk, és elsimítjuk.

Tetszés szerint a lapokat is meg lehet egy kicsit locsolgatni egy kis rummal, nálam is ez történt.
A tejszín helyett növényi habot használtam habfix nélkül, ez is mindenki saját ízlése szerint történhet.

A megmaradt tojásfehérje lefagyasztható, némi gyűjtögetés után készíthető belőle fehér piskótalap vagy diós tortalap.

Itt jöhetne az a szöveg, hogy ha gyerek eszik belőle, akkor aroma...
Én meg azt mondom, az aroma sosem ugyanaz, a rum az rum.
Ha szép alapossággal átgondoljuk, vajon mennyi rum kerülhet az egészhez viszonyítva abba az 1-2 szeletbe, amit a gyerek megeszik, akkor rájöhetünk, hogy attól a minimális mennyiségtől az életben meg nem fog szédülni egy gyerek sem.
Szerintem.:-)

12 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Nagyon finom, szep!

Bianka írta...

Csodás kockák

Adél (Afraa) írta...

Irtó guszták lettek. Épp ilyenre vágyok most...azonnal :)

mariam írta...

Köszönöm szépen Adél, akkor itt az ideje hozzáfogni a sütéshez! :-)

mariam írta...

Köszönöm szépen Traude! :-)

mariam írta...

Köszönöm szépen Bianka! :-)

Névtelen írta...

Rum az muszáj bele ?

Névtelen írta...

Nagyon jó recept ! Finomnak tűnik
Kifogom próbálni ���� köszi a receptet

mariam írta...

Nem fontos mindenáron a rum, csinálhatod anélkül is! Üdv!

Freedom írta...

Elkeszitettem. Most a hütöben dermed kicsit de a kremet kostolgattam. Kicsit rumos lett az enyem de fincsi. A hab nem lett olyan szuper mint a tied sajnos de a recept kitünő. Sajnos sok olyan receptet olvastam ahol az illetö vmivel kevesebbet irt vagy tobbet es az egesz egy nagy rakás....lett.
Gratulálok. ^^ <3

mariam írta...

Köszönöm! :-)

mariam írta...

Üdvözlöm! Örülök, hogy tetszik a recept, érdemes kipróbálni! :-)
Lehet, hogy ön a "Néger kocka" süteményre gondol? Annak tojáshab van a tetején.
http://nassolo.blogspot.com/2009/03/neger-kocka-sutemeny.html